Laagvermogenverwarming

Lage temperatuur verwarming (ltv) en laagvermogen verwarming: wat is het verschil?

Laagvermogenverwarming

Lage temperatuur verwarming en laagvermogen verwarming staan beide sterk in de belangstelling, maar roepen ook de nodige vragen op. Beide vormen van verwarming hebben eigenlijk dezelfde voorwaarden, maar ook dezelfde voordelen. Zo verbruik je minder energie als je minder warmte hoeft op te wekken, en het is veel beter voor je woonvloer. Sommige vloeren verdragen zelfs geen hogere temperatuur. Het verschil tussen lage temperatuur verwarming en laagvermogen verwarming zit eigenlijk vrij eenvoudig hierin: de keus voor watervloerverwarming of elektrische (vloer)verwarming.

Allereerst de voorwaarden waaraan beide systemen moeten voldoen. Of lage temperatuur/ laagvermogen verwarming mogelijk is, hangt af van de mate waarin je huis is geïsoleerd. Daarnaast moet het afgiftesysteem voldoende oppervlak hebben om de warmte te kunnen verspreiden. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor bedoeld en kunnen ook in bestaande bouw worden toegepast (met radiatoren is vaak wel een ingrijpender aanpak nodig). Vloerverwarming kan gebaseerd zijn op twee principes: leidingen waar water doorheen stroomt of elektrische vloerverwarming waarbij elektriciteit direct in warmte wordt omgezet.

Laag temperatuur watervloerverwarming (warmtepomp)
De meeste woningen in Nederland hebben nog steeds een cv-ketel, die water van minimaal 70 graden naar radiatoren in alle kamers van je huis stuurt. Die hoge watertemperatuur is noodzakelijk omdat er veel warmte verloren gaat. Tegenwoordig zijn de nieuwbouwhuizen echter veel beter geïsoleerd, en is dat niet meer nodig. Dan komt lage temperatuurverwarming in beeld, waarbij je moet denken aan temperaturen van 35 tot max. 50 graden. Het voordeel is een gelijkmatige warmtespreiding van de vloer, het nadeel een traag verwarmingssysteem waarbij het lang duurt als je het een graadje warmer wilt hebben.

Laagvermogen elektrische verwarming
Kies je voor laagvermogen elektrische verwarming, let dan wel even goed op: het gaat hier om het vermogen per strekkende meter. Waarom is dat zo belangrijk? De meeste systemen geven het vermogen per vierkante meter aan, maar dat zegt nog niets. Het gaat erom hoe dat vermogen wordt bereikt. Het elektrische element wordt in lussen aangelegd: hoe lager het vermogen per meter, hoe meer en hoe langer de lussen. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatiger verspreid over de vloer zonder pieken in de temperatuur. Daarnaast is natuurlijk ook het geïnstalleerde vermogen/m2 belangrijk. Meer weten? In dit artikel van Speedheat Nederland wordt dit heel helder uitgelegd.

Lage temperatuur en je woonvloer
Lage temperatuur verwarming en laagvermogen verwarming bieden verder (allebei) het belangrijke voordeel dat bijna ieder type woonvloer probleemloos op het systeem kan worden aangelegd: zelfs PVC en vloeren die erom bekend staan dat ze gaan werken onder invloed van warmte zoals parket. Natuurlijk is het altijd raadzaam om goed te informeren naar de voorschriften van de vloerleverancier, maar als algemene vuistregel geldt: hoe gelijkmatiger de vloer wordt verwarmd, hoe veiliger het is voor  je vloer. Ook de levensduur van je vloer wordt er  aanzienlijk door verlengd!

Lage temperatuur en toch snel opwarmen?

Of je kiest voor een warmtepomp met leidingen of elektrische verwarming hangt van je woning en je eigen voorkeur af. Wel willen we je nog even wijzen op een klein maar niet onbelangrijk verschil: de snelheid waarmee het systeem reageert op de warmtevraag. Laag vermogen elektrische vloer of wand verwarming reageert direct en heeft een snelle opwarmtijd, terwijl lage temperatuur vloerverwarming juist een heel lange opwarmtijd nodig heeft. Bovendien kun je elektrische verwarming flexibel en secuur per ruimte aansturen met een klokthermostaat, al dan niet op afstand bedienbaar (Wifi).

Heb je meer vragen over lage temperatuurverwarming of laag vermogen verwarming? Dit artikel is opgesteld in overleg met Speedheat Nederland en verwijst eventueel naar onderzoeken, berekeningen en vergelijkingen die voor hen zijn opgesteld. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op via info@all-electricbouwen.nl.