Energie besparen met rolluiken?

Energie besparen met rolluiken?

Energie besparen met rolluiken?

Rolluiken om energie te besparen? Jazeker! Bij energie besparen denken veel mensen aan het isoleren van de kruipruimte, het dak en de spouwmuur. Waar mensen misschien niet zo snel aan denken, is het ‘isoleren’ van de ramen. Voor de ramen hangen we meestal wel zonwering die wat warmte binnenhoudt, maar gemiddeld gaat via de ramen nog 37% van de warmte verloren! Isolerende rolluiken vormen een relatief goedkope investering, die snel zorgt voor een forse besparing op de energiekosten. En vergis je niet in de extra energiebesparing die rolluiken opleveren omdat je in de zomer minder hoeft te koelen!

Rolluiken in de winter: energie besparen door minder warmteverlies

Voordat we ingaan op de energie die je kunt besparen met rolluiken, kijken we eerst even naar de opbouw van ons energieverbruik. Van alle energie die we verbruiken, gaat een deel naar de warm-watervoorziening, een deel naar koken en naar elektrische apparaten, en het grootste deel (afhankelijk van het seizoen) naar de verwarming van onze woning. Dat merk je ook: hoe kouder het buiten is, hoe hoger de energierekening. Dat komt niet omdat we het binnen warmer stoken, het komt omdat er meer warmte verloren gaat. Logisch dus dat we met rolluiken die warmte vasthouden, fors kunnen besparen op onze energierekening.

 

Rolluiken in de zomer: energie besparen door warmte buiten houden

Waar je in de winter energie bespaart door de warmte binnen te houden, geldt in de zomer hetzelfde maar dan andersom: dan is het zaak de warmte juist buiten te houden. Als er buiten tropische temperaturen worden bereikt, lijkt airconditioning een prima oplossing. Je kunt het immers weer aangenaam koel maken als het binnen te warm dreigt te worden. Maar let wel: airco is een echte grootverbruiker van energie! Beter is het om te zorgen dat de warmte niet binnenkomt, met isolerende zonwering en rolluiken. Rolluiken houden de warme lucht buiten, waardoor je dus op voorhand de energie kunt besparen die anders nodig zou zijn om te koelen.

Rolluiken: tot wel 10% besparing op de energierekening!

Gemiddeld gaat er zo’n 37% van alle warmte in huis verloren door de ramen, uiteraard het meeste bij enkel glas. Het vervangen van enkel glas door regulier dubbel glas of HR++ glas, al dan niet in warmte-isolerende kozijnen, kan een aanzienlijke besparing opleveren… maar is ook een stevige investering. Rolluiken zijn een veel minder kostbare en ingrijpende investering, die direct de isolatiewaarde van ramen fors verhoogt. Rolluiken en isolerende raambekleding kunnen samen zelfs meer energie besparen dan HR++ glas! In concrete, aangetoonde cijfers: rolluiken kunnen ervoor zorgen dat je jaarlijks 10% bespaart op de totale energierekening.

Rolluiken: energie besparen dankzij een extra warmtebuffer

Hoe komt het dat rolluiken zoveel energie besparen? Dat komt omdat gesloten rolluiken aan de buitenzijde van het raam zorgen voor een extra buffer stilstaande lucht, ook wel een warmtebrug genoemd. Deze isolerende laag zorgt dat de warmte niet wegstroomt of naar binnenkomt. Dat werkt zo bij zowel kunststof als aluminium rolluiken. Kunststof is wat aantrekkelijker geprijsd, terwijl aluminium wat duurzamer is, sterker en degelijker in het kader van inbraakpreventie. Welke type en materiaal voor u de beste keuze is, hangt van meer factoren af. Waar u ook voor kiest: u kunt rekenen op een serieuze besparing op uw energiekosten dankzij uw rolluiken.

Energie besparen door bewust gebruik rolluiken
Hoeveel u gaat besparen hangt natuurlijk ook af van de manier waarop de rolluiken worden gebruikt. In de winter zou u ‘s nachts de rolluiken omlaag moeten houden. De meeste mensen vinden het niet fraai om rolluiken in de voorgevel overdag omlaag te laten, maar wellicht is dat geen probleem op de verdiepingen of aan de achterzijde. Vindt u het lastig om dit handmatig te doen, dan kunt u kiezen voor elektrische bediening. Ook kunt u kiezen voor zonnesensoren of een tijdklok per rolluik. Uiteraard is er tegenwoordig ook heel veel mogelijk op het gebied van domotica, zoals bediening via uw smartphone of activering zodra u uw huis nadert.

Meer weten over energie besparen met uw rolluiken?
Dit artikel is opgesteld in overleg met KP Provoost Rolluiken & Zonwering. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over rolluiken en de mogelijkheden om energie te besparen, neem dan contact op met Provoosts duurzaamheids- en klantenadviseur Ronny Rammeloo via ronny@kpprovoost.nl. Of kijk voor meer informatie op www.kpprovoost.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *