Salderingsregeling: hoe zit het nou eigenlijk?

Salderingsregeling: hoe zit het nu eigenlijk?

Salderingsregeling: hoe zit het nu eigenlijk – II? 

Dit artikel is verschenen op 11 juni 2018, en herschreven op 14 februari 2019 en 11 juli 2019.

De meeste mensen die kiezen voor zonnepanelen, blijven aangesloten op het stroomnet. Enerzijds om erop terug te kunnen vallen als de eigen installatie onvoldoende energie oplevert, anderzijds voor dagen dat er juist meer stroom wordt opgewekt dan de systemen in huis nodig hebben of kunnen opvangen. De stroom die u aan het net terug levert, kan – ondanks eerdere onduidelijkheid hierover – voorlopig nog worden verrekend met de stroom die u afneemt: salderen heet dat. Maar hoe zit dat nu precies, hoe regelt u dat en hoe gaat het als u op jaarbasis meer levert dan u verbruikt?

Steeds meer consumenten wekken zelf energie op en dat gaat enorm snel. Om het net optimaal te kunnen blijven beheren, willen overheid, energieleveranciers en netbeheerders weten hoe de energiemarkt zich ontwikkelt, onder meer welke installaties worden gebruikt – ook vanwege de veiligheid bij storingen, werkzaamheden of calamiteiten. Daarom worden alle installaties geregistreerd op www.energieleveren.nl. De netbeheerder stelt hierbij alleen gegevens ter beschikking aan de overheid die niet tot uw huis herleidbaar zijn. Door deze aanmelding weet je bovendien zelf dat de juiste gegevens bekend zijn om te salderen.

Aanmelden voor salderen

Zonnepanelen meld je zelf aan op www.energieleveren.nl, of de leverancier, installateur of aannemer (nieuwbouw) doet dit. Je doet dit voordat je panelen in gebruik worden genomen. Je netwerkbeheerder krijgt vanzelf bericht van aanmelding en controleert of je over de juiste energiemeter beschikt om de twee energiestromen (levering en teruglevering) te registreren. Is dat in orde, dan kan de stroom die je levert door de energieleverancier in mindering worden gebracht op de stroom die je afneemt van het net. Dit heet salderen.

Hoe werkt salderen

Door energie die je zelf opwekt loopt je energiemeter terug of registreert je slimme meter teruglevering. Op de jaarrekening wordt dit tegen hetzelfde tarief verrekend met de afgenomen energie. Stel: je zonnepanelen leveren 1.600 kWh op per jaar en je verbruikt 3.600. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.000 kWh (3.600 – 1.600). Omdat hier geen wettelijke regeling voor is, is dit een afspraak tussen jou en je energieleverancier. Daarom moet je goed kijken naar de voorwaarden die de verschillende energieleveranciers hanteren, zeker als je wilt overstappen van leverancier.

Lever-vergoeding

Lever je meer energie dan je afneemt, dan ontvang je daarvoor ook een vergoeding. Maar reken jezelf niet rijk en bestudeer eerst je energierekening maar eens goed: energietransport, energiebelasting, btw en opslag duurzame energie vormen een groter deel dan de kale kWh prijs. En je ontvangt alleen de geleverde kWh x het gehanteerde energietarief. Investeren in extra panelen als je de energie zelf niet gebruikt is daarom financieel niet interessant. Een alternatief is zelf energie opslaan in een thuisaccu, waarmee je ook 100% onafhankelijk bent.

Afloop salderingsregeling

Er is in afgelopen jaren de nodige onduidelijkheid geweest over de salderingsregeling. Deze zou tot 2023 doorlopen, maar dat werd in het nieuwe regeerakkoord aangepast naar 2020. Minister Wiebes heeft echter recent bekend gemaakt dat de salderingsregeling voor consumenten met zonnepanelen toch weer wordt verlengd tot 2023 en daarna tot 2031 stapsgewijs afgebouwd. Huishoudens en bedrijven die terugleveren aan het net ontvangen elk jaar iets minder voordeel op hun energiebelastingen. In 2031 vervalt het voordeel helemaal en ontvangen zonnepanelenbezitters van de energieleverancier alleen een vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom.