Terugverdientijd – zinnig of niet?

Terugverdientijd - zinnig of niet?

Onlangs werden we gewezen op een artikel waarin de terugverdientijd van de goedkoopste luchtwarmtepomp (11 jaar) en aardwarmtepomp (32 jaar!) werden berekend en vergeleken. Ook wij krijgen vragen over de terugverdientijd van verschillende systemen, maar eerlijk gezegd vinden wij dat het begrip ‘terugverdientijd’ om verschillende redenen geen helderheid schept. We moeten allemaal een keer over op duurzame energie. De vraag is: wanneer doe je dat en welk systeem past het best bij jouw situatie. En dan kun je natuurlijk wel kijken wat het betekent voor je portemonnee.

 

Waarom dan niet vergelijken op basis van terugverdientijd? Om te beginnen gaat deze term ervanuit dat je investeert om dit terug te verdienen. Als je kijkt naar duurzame investeringen is dat nog niet zo vanzelfsprekend. Een lagere energierekening speelt mee maar ‘quitte spelen’ wordt toch knap lastig. Je kunt wel verwachte verbruiks- en onderhoudskosten afzetten tegen de huidige situatie, of tegen andere systemen. Maar wat heb je eraan om te weten in hoeveel jaar je het bedrag van je investering bij elkaar zou hebben bespaard, als dit langer is dan de levensduur?

Levensduur en onderhoud

Je kunt beter kijken naar de vraag hoeveel je per maand moet reserveren om aan het einde van de levensduur je nieuwe systeem weer te vervangen (afschrijving). Sommige systemen zoals elektrische verwarming gaan een huizenleven lang mee en kennen bovendien geen onderhoud. Andere systemen moeten na 15 jaar worden vervangen en kennen minimaal jaarlijks onderhoud. Voor een eerlijke berekening moeten deze kosten allemaal afgetrokken worden van je besparingen. En dat levert in alle eerlijkheid natuurlijk snel een onrendabele terugverdientijd op.

Restwaarde oude ketel

Als je wilt weten of overstappen nú gunstig is, of dat je beter nog even wacht, dan is er meer voor te zeggen om te kijken naar de afschrijving op je oude combi-ketel. Feit is dat je combi-ketel een keer vervangen moet worden. Maar hoe snel? Hoe jonger je ketel, hoe meer waarde je eigenlijk ‘weggooit’. Als je toch zou willen spreken van een soort van terugverdientijd, dan heeft het nog meer zin om te kijken in hoeveel maanden je deze afschrijving hebt gecompenseerd door lagere energiekosten – en of dat binnen de levensduur valt.

Horizon

Ons advies? Als je de terugverdientijd wilt gebruiken om systemen te vergelijken, dan zijn daar betere methoden voor. Begin liever bij de horizon: hoe lang wil je hier nog blijven wonen? Als je niets doet, hoeveel zou je dan in die periode kwijt zijn aan verbruik, onderhoud en (uiteindelijk toch ook) vervangingskosten? Stel dezelfde vraag als je nu overstapt, inclusief alles wat erbij komt kijken. Doe dit voor meerdere systemen en je kunt echt eerlijk vergelijken, zeker als alle systemen uitgaan van dezelfde energiesoort/-bron.

Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen een keer naar een duurzame manier van verwarmen over moet. Daarbij heb je twee vragen: wanneer en waarop? Belangrijker dan de vraag wat je terugverdientijd is, is of je straks een systeem hebt wat voldoet aan je verwachtingen ten aanzien van comfort. Want of je het nu in 10, 20 of in 25 jaar ‘terugverdient’, dat voel je straks per maand toch niet. Die investering voel je echt alleen nu en van een lekker warm en comfortabel huis, daar blijf je van genieten.