Wat is het verschil tussen een zonneboiler en een PV-boiler?

Wat is het verschil tussen een zonneboiler en een PV boiler?

Wil je voor de warmwatervoorziening overstappen naar een alternatieve, duurzame boiler, dan heb je de keus uit een ‘gewone’ elektrische boiler, een zonneboiler, een zonnestroom (PV) boiler of een hybride vorm hiervan. Het verschil bij de laatste drie zit erin dat de zonneboiler direct de warmte van de zon gebruikt die wordt opgewekt in thermische zonnecollectoren, terwijl bij de zonnestroomboiler de energie die wordt opgewekt met PV panelen wordt omgezet in elektrische energie.

Gewone elektrische boiler

De ‘gewone’ 230 V elektrische boiler is een efficiënt en in die zin duurzaam systeem, waarbij elektriciteit wordt omgezet in warmte. Met deze warmte wordt het tapwater verwarmd. De energiebron bepaalt wel hoe duurzaam het hele systeem is. Je kunt dit natuurlijk verbeteren door zelf je energie op te wekken. Leg je echter PV panelen of thermische zonnepanelen op het dak dan kan het interessant zijn om te kijken naar de combinatie met respectievelijk een zonneboiler of PV/zonnestroomboiler.

Zonneboiler

Kies je voor de combinatie van thermische zonnecollectoren en een zonneboiler, dan gebruik je rechtstreeks de warmte van het zonlicht. Het netto rendement van een zonneboiler is veel hoger dan een zonnestroomboiler, omdat er geen energie verloren gaat in de omvormer. De zon schijnt niet altijd even fel en de opbrengst is dus heel wisselend. Meestal wordt daarom het boilervat voorgeschakeld, zodat een andere warmte- of energiebron (warmtepomp) kan bijspringen. Kortom, er is altijd een naverwarmer nodig bij een zonneboiler.

Zonnestroomboiler

Een zonnestroominstallatie is voordeliger dan een zonneboiler. Bij deze combinatie van PV panelen en zonnestroomboiler wordt het tapwater (voor)verwarmd met opgewekte PV stroom. De boiler wordt in het elektrische circuit geplaatst tussen de PV panelen en de omvormer; eerst wordt het tapwater verwarmd en als de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt een thermostaatregeling (schak­­­­elbox) door naar de omvormer. Net als bij de zonneboiler wordt het boilervat vaak voorgeschakeld.

Verschil bij te lage opbrengst

Bij een zonnestroomboiler geeft het systeem in principe alle opgewekte kWh af aan de boiler, en alleen de warmte die je tekort komt wordt bijverwarmd (bijvoorbeeld door de warmtepomp of elektra uit het stroomnet). Daarmee bespaar je energie ten opzichte van een gewone elektrische boiler, die niet kijkt naar wat er verwarmd is, maar naar de stroom die je tekort komt om de temperatuur te bereiken en die vervolgens afneemt van het stroomnet. Bij een PV boiler is alle warmte die je uit je PV panelen haalt winst.

Verschil bij te hoge opbrengst

Een zonnestroomboiler kan in de zomer, als het tapwater boven de gewenste temperatuur komt, omschakelen naar de omvormer en elektriciteit leveren. Bij een zonneboiler-installatie kan de boiler de opgewekte warmte in principe nergens laten. Dat kan een probleem zijn als je langere tijd van huis bent, bijvoorbeeld tijdens de vakanties, en niemand het water gebruikt dat de zonneboiler verwarmt. Het grote voordeel van een zonnestroomboiler is dat deze op dat moment dus kan terug leveren aan het stroomnet.

Hybride zonnestroomboiler

Naast de normale zonnestroomboiler zijn er ook hybride zonnestroomboilers. Hybride kan in dit geval betekenen dat er meerdere energiebronnen, systemen of leveranciers binnen het systeem zijn opgenomen. Het kan zijn dat de boiler een extra spiraal heeft voor indirecte verwarming door bijvoorbeeld de warmtepomp. Het systeem zorgt ervoor dat de boiler altijd tot 55ºC verwarmt, voldoende om altijd te kunnen douchen. De PV panelen leveren extra stroom om de temperatuur in de boiler te verhogen naar 75ºC.

Wil je meer weten?

Dit artikel is opgesteld in overleg met Bouwvisie advies en verwijst eventueel naar onderzoeken, berekeningen en vergelijkingen door hetzelfde onafhankelijke, bouwfysisch adviesbureau. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op via info@all-electricbouwen.nl.