Kan ik geld gaan besparen als ik investeer in duurzaamheid?

 

Kan ik geld gaan besparen als ik investeer in duurzaamheid?

Geld besparen is leuk, maar investeren op het gebied van duurzaamheid verdient zich terug op meer terreinen dan alleen je portemonnee. Toch is het wel degelijk zo dat je er ook financieel beter van kunt worden als je nu investeert in een energiezuinige, duurzame oplossing. We zetten wat perspectieven op duurzaamheid en besparen op een rij, inclusief een paar invalshoeken waar je zelf misschien nog niet aan denkt.

 Lange horizon

Als je het in beleggingstermen hebt over een lange horizon, dan doe je er meestal wel even over om je investering terug te verdienen. Maar het loont wel. Zo is het ook met duurzaamheid: het is niet realistisch om jezelf op korte termijn rijk te rekenen, puur en alleen door wat je kunt besparen op energiekosten. Als je een duurzame energiebron laat installeren die (deels) in je energiebehoefte voorziet, wordt je maandelijkse energierekening natuurlijk wel lager. Maar hier staat logisch wel de afschrijving op je investering tegenover (het investeringsbedrag gedeeld door de levensduur). Als je investeert in duurzaamheid met het oog op besparen, dan zou je deze kosten wel mee moeten wegen.  

Afschrijving en rente

Stel, je koopt voor 7500,00 euro zonnepanelen die na 15 jaar vervangen moeten worden. Je schrijft dan dus elk jaar 500,00 euro af. Je doet er verstandig aan jaarlijks ook rente te berekenen van bijvoorbeeld 3% over de investering omdat je door de jaren heen rente op de bank misloopt. Dit wordt relevant als je twee systemen vergelijkt waarvan de eerste een hogere aanschafprijs kent en de tweede meer gespreide kosten. Hoe hoger de investering aan het begin hoe hoger de rentelasten over het geheel. Als je wilt investeren in duurzaamheid, kun je door hier kritisch naar te kijken in zeker zin dus op rente ‘besparen’.

Levensduur en restwaarde

Hoe langer de levensduur van een systeem, hoe lager de jaarlijkse afschrijving: je kunt het immers over meer jaren uitstrijken. De meeste mechanische systemen zoals ketels en pompen worden na zo’n 15 jaar vervangen omdat ze door slijtage rendement verliezen. Elektrische vloerverwarming is puur elektrisch en gaat een huizenleven lang mee. Zonnepanelen leveren na 15 jaar nog zo’n 80% rendement, vaak zelfs na 25 jaar. Voor eigen verbruik is dat een punt om te vervangen, maar ze zijn dan nog prima voor andere (industriële) doeleinden. Over de echte restwaarde van zonnepanelen over 15 jaar kunnen we alleen nog speculeren. Maar wat altijd geldt: wil je ‘besparen’ op je investering in duurzaamheid: kies dan een systeem met lange levensduur.

Onderhoudskosten

Ook op je onderhoud kun je fors besparen: als je kijkt naar een afschrijvingsbedrag van 500,00 euro is 150,00 euro jaarlijks onderhoud toch wel een factor om rekening mee te houden. Zet je investering daarom niet af tegen het idee dat niets doen niets kost. Je huidige CV-ketel moet jaarlijks worden schoongemaakt en door slijtage gaan er kosten komen. De ouderwetse CV-ketel of misschien zelfs de HR++ ketel die er nog maar een paar jaar hangt moeten echt ook een keer (binnen nu en 15 jaar) vervangen worden. Je kiest er nu alleen eerder voor, voordat de kosten komen.

 

Slim besparen met domotica

Wil je energiezuinig leven? Dat valt niet mee met verouderde, inefficiënte systemen. Tenminste, als je niet fors wilt inleveren op je comfort. Veel duurzame systemen worden aangestuurd met moderne domotica: je verwarming start bijvoorbeeld op vlak voordat je thuiskomt en je kan het controleren en aansturen vanaf je smartphone. Bij elektrische verwarming kun je met kamerthermostaten alleen die kamers verwarmen waar je bent. Je ventilatiesysteem controleert de luchtkwaliteit en zorgt continu voor frisse lucht, zodat je zelf de ramen niet meer open hoeft te zetten. Dat je op je smartphone kunt zien wat je bespaart motiveert natuurlijk ook!

 

Inschatten kosten energieverbruik

Hoeveel kun je nu precies besparen door je investering duurzaamheid? Hoe kun je het energieverbruik bepalen van specifiek jouw woning, voor en na de installatie van je nieuwe systeem? Op dat soort vragen kan verrassend goed antwoord gegeven worden door software die al jarenlang energieprestaties verzamelt en doorrekent: de nZEB tool. Met een afwijking in de praktijk van ca 5% is te berekenen wat je energieverbruik is, hoeveel daarvan kan worden opgewekt door je eigen energiebron (bijvoorbeeld zonnepanelen) en welk gedeelte je afneemt of misschien wel teruglevert aan het energiebedrijf.

 

Wil je meer weten?

Dit artikel is opgesteld in overleg met Bouwvisie advies en verwijst eventueel naar onderzoeken, berekeningen en vergelijkingen door hetzelfde onafhankelijke, bouwfysisch adviesbureau. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op via info@all-electricbouwen.nl.