Waar moet ik op letten bij zonnepanelen?

Hele woningblokken met zonnepanelen op het dak worden een steeds gewoner straatbeeld in Nederland. Wat opvalt is dat er op ieder dak een ander type paneel lijkt te liggen. Waarop hebben al deze mensen hun keuze gebaseerd? Waarop moet je eigenlijk letten als je erover denkt zonnepanelen aan te schaffen?

 

Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd.  PV is een afkorting van ‘Photo Voltaic’: ‘photo’ betekent licht en ‘voltaic’ elektriciteit. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. De meeste zonnepanelen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Als de panelen meer stroom opwekken dan je gebruikt, wordt stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Deze terug geleverde stroom wordt verrekend met de stroom die je zelf hebt afgenomen op dagen dat er minder zon was en je eigen panelen minder energie opwekten.

 

Zonligging en oppervlak

Zonnepanelen leveren niet op ieder dak hetzelfde rendement. Dat heeft alles te maken met de zonligging van het dak, de helling, maar bijvoorbeeld ook hoge bomen of gebouwen in de omgeving dei zonlicht wegnemen. Hoe meer zonuren, hoe zuidelijker en hoe rechter de hoek waarbinnen de zon invalt, hoe hoger de opbrengst. Sommige daken zijn kortweg meer geschikt dan andere en de eerste kritische vraag die je dus moet stellen is of je met zonnepanelen de beste investering in duurzaamheid doet. Laat je goed adviseren in elk geval, want de ontwikkelingen gaan wel snel.

 

Opbrengst

Ten opzichte van 10 jaar geleden is de opbrengst van PV panelen indrukwekkend verbeterd. Daardoor kun je meer energie opwekken per paneel en – in de meeste gevallen de grootste winst – met minder panelen even veel opwekken. Dit maakt het steeds realistischer om ook op een gewone gezinswoning te voorzien in je eigen energiebehoefte. Ook nu nog komen panelen met steeds meer opbrengst op de markt, maar de stappen worden steeds kleiner. Het is per situatie verschillend of het verstandig is te investeren in de duurste, allernieuwste of een goede kwaliteit van de vorige generatie.

 

Kwaliteit en levensduur

Over de hele wereld worden zonnepanelen geproduceerd, maar zoals het ook met auto’s en apparatuur is: Europese landen hebben veel hogere kwaliteitsnormen (met Duitsland voorop) dan met name China. Kwaliteit vertaalt zich onder meer in een betrouwbaarder product met minder storingen, een opbrengst die veel langer stabiel en hoog blijft, degelijke materialen en onderdelen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar goedkoop is in dit geval echt duurkoop. De langere levensduur en de hogere opbrengst van je zonnepanelen verdienen dit ruim terug.

 

Garantie en service

Een goed product wordt vaak voorzien van een goede garantie. Daar mag u zeker uw eisen bij stellen als het aankomt op uw zonnepanelen. De betere kwaliteit zonnepanelen worden geplaatst met 10 jaar garantie op het product en de opbrengst. Informeer ook altijd naar de service die een leverancier biedt. Hoe snel komt er iemand langs als er een storing op zou treden en wie betaalt daarvoor de kosten? Als panelen beschadigd raken, hoe snel worden ze vervangen? En hoe zit het met de aansprakelijkheid als er schade optreedt door bijvoorbeeld storm of een felle hagelbui?

 

Aansluiting op installatietechniek

Zonnepanelen moeten op een goede en efficiënte manier hun energie af kunnen geven aan de installaties in uw woning en bij overproductie aan het elektriciteitsnet. Laat u goed informeren over de omvormer die wordt geadviseerd, informeer ook naar de mogelijkheden om later uit te breiden. Hoe beter systemen op elkaar zijn afgestemd, hoe beter het ook in de praktijk zal werken. Staat u ook voor de keus een nieuwe boiler aan te schaffen, dan zou u in plaats van een elektrische boiler ook kunnen kijken naar een speciale PV boiler.

 

Financiering

Zonnepanelen worden aangeboden in koop, huur, huur-koop en lease. Laat u goed voorlichten wat in uw situatie de beste oplossing is. Heeft u het geld op de bank staan, dan is kopen verreweg de beste investering die u kunt doen. Het rendement is zonder enige twijfel altijd (fors) hoger dan de rente op uw rekening. Let er wel op dat u als eigenaar goede afspraken maakt over garanties en service. Hoge onderhoudskosten halen je rendement snel onderuit! Maximale zekerheid biedt een all-in lease contract. Hiermee maak je geen winst, maar je kunt wel de stap zetten naar duurzaam zonder risico’s.